Skip to main content

De vijf meest interactieve musea in België

Een interactief museum is niet stoffig en saai. Integendeel, steeds meer musea omarmen multimedia en innovatieve technologieën om hun bezoekers een boeiende en onvergetelijke ervaring te bieden. Scannen van QR-codes, touchscreens, augmented reality, virtual reality of audiogidsen. In een interactief museum word je ondergedompeld in een verhaal alsof je er zelf helemaal deel van uitmaakt. We nemen je mee naar de vijf meest interactieve musea in België.

 

1. Technopolis - Mechelen

Technopolis is een interactief doe-museum in Mechelen waar wetenschap centraal staat. Als bezoeker krijg je er de mogelijkheid om wetenschappelijke experimenten op een leuke en boeiende manier te ontdekken. Je vliegt er parapente in VR of doet even een dutje op een spijkerbed. Van robotica tot chemische reacties, Technopolis neemt je mee op een reis vol wetenschappelijke ontdekkingen.

 

2. Museum aan de Stroom (MAS) - Antwerpen

Het MAS is niet alleen een architecturaal hoogstandje, maar ook een toonaangevend interactief museum in Antwerpen. Hier kunnen bezoekers hun smartphone gebruiken om verhalen te ontgrendelen over de vele tentoongestelde voorwerpen of kan je met kinderen genieten van de MASafari. waarbij ze aan de hand van doekaarten op zoek moeten gaan naar allerlei dieren en tegelijk leuke opdrachtjes moeten voltooien.

 

3. Museum voor Natuurwetenschappen - Brussel

Het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel is de place to be voor elke natuurliefhebber. Via een leuke augmented reality-ervaring komen prehistorische wezens zoals dinosauriërs helemaal tot leven. In het PaleoLab kan je zelfs een levensgrote stegosaurus ineensteken of dinosporen volgen. ideaal voor ouders die hun kinderen een onvergetelijke dag willen schenken.

 

Gallo-Romeins Museum - Tongeren

Keer terug in de tijd en ontdek de Gallo-Romeinse beschaving in Tongeren. In het Gallo-Romeins Museum is er heel wat te zien, maar vooral ook veel te doen. Zo loopt er momenteel een tentoonstelling ‘Van Neanderthaler tot Gallo-Romein’ waarbij een audiotour je begeleidt doorheen de tijd. Voor kinderen is er zelfs een kindvriendelijke audiotour waarbij archeoloog Bob de Graver passioneel over zijn liefde voor het verleden vertelt.

 

Atlantikwall Raversyde - Oostende

Atlantikwall Raversyde is een openluchtmuseum aan de kust waar je doorheen een van de best bewaarde restanten van de Duitse verdedigingslinie wandelt. Met meer dan zestig bunkers, open en ondergrondse gangen, observatieposten en geschutstellingen leer je bij over het leven in Wereldoorlog I en II. Wanneer je een bepaald object of locatie passeert trilt de smartphone die je bij het binnenkomen ontvangt automatisch, zodat je geen enkel verhaal mist. 

 

Uiteraard zijn er nog heel wat andere interactieve musea in België die we hier niet besproken hebben. Krijg je er maar niet genoeg van? Ontdek alle musea in België via de museumpass.