Skip to main content

Concentratietips tijdens de examens

Zorg voor de ultieme focus

 

Zit jij ook midden in de tweede zit en ben je het blokken beu? Je wordt continue afgeleid door externe factoren zoals de radio, je smartphone, de vogeltjes buiten en de buren die spelen in het zwembad.

 

Het kan enorm frustrerend zijn als je je niet meer kan concentreren en er ohzo graag vanaf wilt zijn. Studeren kan ook leuk zijn. Mits een beetje planning en het elimineren van al de afleidingen. Hoe doe je dat? Wij kunnen jou daarbij helpen!

 

Concentratietips voor tijdens de blok

First of all: plannen, plannen, plannen! Als je goed voorbereid aan de examenperiode wilt beginnen is een ruime planning key. Het beste is dat je alle leerstof het hele jaar door goed bijhoudt en alles goed samenvat zodat je tijdens de tweede zit enkel je samenvattingen moet bekijken.

 

Ook je dagplanning is belangrijk. Sta op tijd op en neem ’s morgens je tijd om rustig aan je dag te beginnen. Slaap voldoende, neem veel korte pauzes en vergeet niet te eten en te drinken.

 

Een extra tip: tussendoor ademhalingsoefeningen zodat de stress niet opstapelt en je ja daarna weer volledig kan focussen. >> The Breating app

 

Vergeet ook niet dat je GSM je hier een handje bij kan helpen. Er bestaan tal van apps dat je helpen concentreren:

Je omgeving

Zorg voor een rustige en groene omgeving met zo min mogelijk afleidingen. Voor sommige helpt het ook om muziek op te zetten. Is dat voor jou rockmuziek of brown noise? Dat moet je zelf ontdekken.

 

A word of advice:

  • 1 thing at a time: concentreer je op één taak tegelijk.
  • Stay positive: “Ik zit al in de helft van mijn boek.” i.p.v. “Ik zit nog maar in de helft.”.
  • Keep calm: lees de vraag opnieuw of sla over en laat je niet opjagen.
  • Reward yourself: beloon jezelf met een leuke ontspanning.
  • Move your ass: dwalen je gedachten toch af? Beweeg dan even.

Nog enkele handige apps voor tijdens het studeren: