Skip to main content

Hoe maak ik professionele foto’s met mijn GSM?

Je ziet al die foto’s op Instagram voorbij komen en vraagt je waarschijnlijk af: “hoe doen ze dat toch?”. Wij kennen de technieken en delen deze graag met jou! De termen ISO-waarde, diafragma en pixels zullen je niet langer afschrikken. En welke GSM’s hebben nu eigenlijk de beste camera’s?

 

Hoe belangrijk zijn megapixels en keuze van lens nu eigenlijk?

Een goede smartphonecamera wordt bepaald door de ze twee elementen. Hoe meer pixels, hoe meer details in je foto. Hierdoor wordt er ook meer op de foto vastgelegd. Een megapixel = een miljoen pixels. Dit is dus een belangrijke factor, maar dat betekent niet dat de smartphone met de meeste megapixels dan ook de beste camera heeft!

 

De lens is even belangrijk. De lens zorgt ervoor dat een foto scherp is. Koop dus een GSM met veel megapixels en een kwalitatieve lens.

 

Smartphones met de beste camera’s

Bij het vergelijken van smartphones op verschillende websites komen we tot de conclusie dat dit de smartphones zijn met de beste camera’s (2021):

 

1.  Samsung Galaxy S21 Ultra - Beste zoomcamera

Samsung Galaxy S21 Ultra heeft een primaire 108MP f/1,8 camera, een 12MP f/2,2 groothoekcamera en twee telefotocamera’s van 10MP.

 

2.  Huawei Mate 40 Pro - Beste smartphone camera

De camera's zijn exceptioneel goed. De Huawei Mate 40 Pro heeft een primaire 50MP f/1,9 camera, een 12MP f/3,4 periscopische camera met 5x optische zoom, en een 20MP f/1,8 groothoekcamera.

 

3.  iPhone 12 Pro Max – ook kwaliteit bij minder licht

Hij is uitgerust met een 12MP f/1,6 hoofdcamera, een 12MP f/2,2 telefotocamera (met 2,5x optische zoom), een 12MP f/2,4 ultragroothoekcamera en zelfs een LiDAR-scanner, die portretfoto's bij weinig licht mogelijk maakt.

 

4.  Samsung Galaxy Note 20 Ultra - Goede camera en uitstekende zoom

De Samsung Galaxy Note 20 Ultra heeft ultrasterke camera's en daarvan valt de telefotocamera het meeste op. Dit is een 12MP f/3,0 camera met 5x optische zoom en 50x digitale zoom. Maar ook de andere camera’s presteren goed: 108MP f/1,8 hoofdcamera en 12MP f/2,2 ultragroothoekcamera.

 

5. OnePlus 9 Pro – Beste van Oneplus so far

De OnePlus 9 Pro is uitgerust met een 48MP f/1,8 hoofdcamera, een 8MP f/2,4 telefotocamera (met 3,3x optische zoom), een 50MP groothoekcamera en een 2MP monochroomcamera voor het verbeteren van zwart-witfoto's. Op de groothoeksensor zit een freeform-lens in het design, waardoor het visoog-effect (gekromde hoeken) tot een minimum beperkt blijft.

 

Foto’s nemen met je smartphone

Nu je een goede smartphone hebt gekocht kunnen we beginnen met de instellingen. De sluitertijd is een goede instelling om mee te beginnen. Een foto nemen is eigenlijk het tijdelijk belichten van je camerasensor. Het beeld dat de sensor opvangt, is de foto. Met de sluitertijd kun je instellen hoe lang de sensor belicht wordt.

 

Korte sluitertijd = scherpe foto’s, maar een te korte sluitertijd kan voor een onderbelichte foto zorgen. Bij een lange sluitertijd zal je sneller een onscherpe foto hebben omdat de camera meer tijd neemt om de foto te nemen. Hoe langer het duurt, hoe groter het risico is dat je beweegt met je GSM. Langere sluitertijden worden gebruikt als het donker is en je de foto rustig kan nemen.

 

Diafragma

Het diafragma is de grootte van de lensopening. Met het diafragma kun je aangeven hoeveel licht de camerasensor mag opvangen. Een grote lensopening zorgt voor goede foto’s in het donker omdat er veel licht wordt opgevangen. Smartphones met een goede sensor zorgen voor een realistische en heldere foto. Niet elke telefoon laat het toe om deze instelling aan te passen.

 

ISO-waarde

Met de ISO-waarde bepaal je de lichtgevoeligheid van de camera. Je stelt in hoeveel licht de camera kan verdragen. Zo kan je in de felle zon toch nog een mooie foto maken. In dit geval kies je voor een lage ISO-waarde. Als het donkerder wordt neem je een hoge ISO-waarde.

 

Flits

De meeste onder jullie zullen wel weten dat je een flits nodig hebt ni het donker. Neem voldoende afstand zodat je geen overbelichte foto hebt. Als je foto toch overbelicht is kan je HDR (High Dynamic Range) gebruiken. Hierdoor zie je zowel de zeer donkere als zeer heldere delen van een foto. Een foto met HDR aan ziet er vaak veel beter uit.

 

Nu je de juiste smartphone hebt en de instellingen correct gebruikt kan je al heel mooie foto’s nemen. Als je nog een stapje verder wilt kan je de foto nog extra bewerken. Zorg wel voor een natuurlijke look en bewerk met mate. Vaak is het toverstokje 🧙‍♂️ al voldoende om je foto tot een hoger niveau te tillen.