Skip to main content

Data op je smartphone beveiligen: enkele tips & tricks

Internetbankieren op je smartphone? Check. Online shoppen op je smartphone? Waarom niet. Je loonfiche even checken op je smartphone? Handig. De hoeveelheid gevoelige data die we dagelijks raadplegen via onze smartphone is niet min. Daarom is het belangrijk om je smartphone goed te beveiligen. Maar hoe pak je dat nu best aan? Enkele tips & tricks:

 

Sterk wachtwoord

Zorg ervoor dat je wachtwoord niet gemakkelijk te raden is. De voornaam van je kind gecombineerd met zijn of haar geboortedatum is geen goed idee om als wachtwoord te kiezen. Kies voor een wachtwoord dat bestaat uit zowel cijfers als letters en gebruik voor elke account een ander wachtwoord. Hoe je al die wachtwoorden dan onthoudt? Dat hoeft helemaal niet. Als iOS-gebruiker kan je beroep doen op de ingebouwde wachtwoordmanager ‘Sleutelhanger’. Voor Android-gebruikers bestaan er tal van wachtwoordmanagers in de Google Play Store zoals bijvoorbeeld LastPass en Dashlane. Met deze apps beschik je over een centrale plek om al je wachtwoorden op te slaan en kan je makkelijk nieuwe wachtwoorden genereren. Bovendien kan je deze wachtwoorden automatisch invullen wanneer je wil inloggen en dat allemaal op een veilige manier. Niet twijfelen, doen!

 

Biometrische authenticatie

Handiger dan wachtwoorden is biometrische authenticatie. Zo kan je je smartphone ontgrendelen of toegang krijgen tot een bepaalde app met je vingerafdruk of door gezichtsherkenning. Dat is uiteraard veiliger dan traditionele wachtwoorden of een pincode, want biometrische gegevens zijn voor elke persoon uniek, waardoor het een pak moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen. Zowel iOS als Android bieden deze functionaliteit aan.

 

Updates

We hebben er allemaal een hekel aan, maar houd je software en antivirusprogramma’s toch maar up-to-date om te voorkomen dat malware je smartphone infecteert. iOS-gebruikers beschikken altijd over de meest recente beveiligingsupdates. Ga regelmatig even naar ‘Instellingen’, dan naar ‘Algemeen’ en uiteindelijk naar ‘Software-update’ om je smartphone bij te werken. Werk je met een Android-toestel, dan ben je afhankelijk van hoe snel de fabrikant de beveiligingsupdate voor je openstelt. Ga regelmatig even naar ‘Instellingen’ en dan naar ‘Software-update’.

 

Downloaden van apps

Wees voorzichtig met welke apps je downloadt. Zorg ervoor dat je alleen apps downloadt die in de App Store of de Google Play Store staan en wees kritisch wat betreft het toegangsniveau die de app wil tot gevoelige informatie. Vertrouw je het niet? Verwijder die app dan maar snel.