Skip to main content

Gezonde schermtijd voor kinderen

Schermtijd is onvermijdelijk geworden voor kinderen. Smartphones, tablets, computers en tv’s zijn niet langer weg te denken uit ons dagelijks leven en dus ook niet uit dat van onze kinderen. Dat is ook helemaal niet erg. Het kan zorgen voor ontspanning en tegelijkertijd ook leerzaam zijn.

Maar wat is nu eigenlijk een gezonde schermtijd voor kinderen en hoe hou je als ouder zijnde de schermtijd van je kinderen in de gaten?

 

Richtlijnen voor een gezonde schermtijd 

Een gezonde schermtijd voor kinderen hangt af van hun leeftijd en de individuele behoeften van je kind. Recente studies suggereren dat kinderen jonger dan twee jaar geen schermtijd zouden moeten krijgen. Om de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen, is het bevorderen van beweging, spel en voldoende slaap van cruciaal belang, aangezien schermen een negatieve impact kunnen hebben. Na de leeftijd van twee jaar kunnen kinderen geleidelijk aan meer schermtijd hebben, maar dit betekent niet dat overmatig schermgebruik gunstig is voor je kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft volgende richtlijnen:

  • 0 tot 2 jaar: geen scherm
  • 2 – 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
  • 4 – 6 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 4 x 15 minuten)
  • 6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten)
  • 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag
  • 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag

 

Hoe hou ik de schermtijd van mijn kinderen als ouder in de gaten?

1. Maak afspraken

Maak samen met je kinderen duidelijke afspraken over wanneer ze wel en niet naar een scherm mogen kijken. Stel bijvoorbeeld een schema op waarin je de schermtijd beperkt tot een bepaald tijdstip of moment van de dag. Wees daarbij ook consequent: zorg dat je de tijd bijhoudt hoe lang je kind geniet van schermtijd en hou hem of haar aan de afspraak als de tijd om is.

 

2. Gebruik ouderlijk toezicht

Veel apparaten en software bieden ouderlijk toezicht aan. Hiermee kan je als ouder zijnde bepalen welke apps en websites je kind mag gebruiken en hoeveel tijd ze hieraan mogen besteden. Zo hoef je dit niet altijd manueel in de gaten te houden.

 

3. Bied alternatieven aan voor schermtijd

Stimuleer je kind om tijd te besteden aan andere activiteiten, zoals buitenspelen, sporten, lezen of knutselen. Zo leert je kind dat er naast schermtijd ook andere leuke activiteiten zijn om zich in te ontwikkelen.

 

4. Geef het goede voorbeeld

Het helpt natuurlijk niet om je kind aan zijn of haar schermtijd te houden als jij je smartphone nooit even weglegt. Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Zorg er dus voor dat je in aanwezigheid van je kind niet voortdurend op je smartphone tokkelt, maar zelf ook tijd maakt voor andere zaken.

 

Ouders informeren is belangrijk

Als telecomprovider vinden wij het bij yoin belangrijk om ouders te informeren over een gezonde schermtijd voor kinderen. Het is immers onze taak om een veilige en verantwoorde digitale omgeving te bieden. We hopen dat deze tips je helpen om de schermtijd van je kind in de gaten te houden en om samen ook tijd te maken voor andere activiteiten.