Skip to main content

Gsm in het water gevallen. Wat nu?

Is je gsm of smartphone in het water gevallen, dan zal er ongetwijfeld even gevloekt worden. Maar je moet vooral snel handelen, want dan maak je nog kans om je smartphone te redden. Hieronder geven we enkele handige tips over wat je moet doen als je gsm waterschade heeft.

 

1. Bescherm je simkaart

Als je telefoon waterschade heeft opgelopen, is het belangrijk om als eerste je simkaart veilig te stellen. Daarop staan namelijk al je contactpersonen en andere belangrijke gegevens. Verwijder de simkaart direct en dep hem droog. Met wat geluk kun je de simkaart later nog in een andere telefoon gebruiken. Is je simkaart beschadigd? Bestel dan eenvoudig een nieuwe simkaart.

 

2. Zet je telefoon uit

Als je smartphone in het water is gevallen of in contact is gekomen met water, is de kans groot dat die binnenin helemaal doorweekt is. Schakel je toestel onmiddellijk uit om kortsluiting te voorkomen. Laad je gsm niet op als deze nog nat is. Water en stroom zijn geen veilige combinatie.

 

3. Drogen maar

Eens je telefoon is uitgeschakeld, is het tijd om die te gaan drogen. Gebruik eerst een zachte doek om voorzichtig het overtollige water weg te deppen, zonder het het verder in je smartphone te verspreiden. Schud ook zeker niet met je smartphone.

 

Tijd voor een huis-tuin-en-keuken-behandeling. Leg je gsm na waterschade in een pot met ongekookte rijst. De rijst kan het vocht zo gaan absorberen. Ook in silicagel leggen is een goede oplossing, maar de kans is groot dat je dit niet hebt liggen thuis. Probeer in geen geval met een haardroger je gsm te gaan drogen, want dan kunnen bepaalde componenten in je smartphone smelten.

 

Draai je telefoon elk uur naar een andere kant, zodat het resterende water naar beneden kan lopen en het toestel kan verlaten. Laat het toestel minstens 24 uur uitdrogen alvorens je de gsm opnieuw opstart of oplaadt.

 

4. Herstelling na waterschade

Heeft het allemaal niet mogen baten? Dan kan je nog proberen om het toestel te laten repareren. Leg uit hoe de waterschade is veroorzaakt, zodat het reparatiebedrijf beter kan helpen. Haal je telefoon nooit zelf uit elkaar.