Skip to main content

Het parcours van de Tour de France 2023

Jawel, het is bijna zover! De Tour de France 2023 gaat van start op zaterdag 1 juli. Dit jaar trekt de Tourkaravaan zich op gang in de Baskische stad Bilbao om op 23 juli naar goede gewoonte te finishen op de Champs-Élysées in Parijs. Deze 110e editie wordt ongetwijfeld opnieuw een spektakelstuk. Ontdek hieronder hoe het parcours van de Tour de France er dit jaar uitziet.

 

Bilbao als decor voor de openingsrit

Voor het eerst in meer dan 30 jaar tijd start de Tour de France nog eens in Spanje. De openingsrit wordt meteen een knaller van formaat, want er moeten meteen vijf klimmetjes worden afgewerkt. De strijd om de eerste gele trui zal 182 km duren en belooft een hevige strijd te worden. Voeg daar nog aan toe dat de Basken gek zijn op wielrennen en je weet dat het meteen de moeite waard wordt om te kijken. 

 

Week 1 van de Tour de France: Puy de Dôme als eerste scherprechter

Ook de tweede etappe zal worden gereden op het Baskisch grondgebied. Op een prachtig parcours van 210 kilometer fietsen de renners van San Sebastián naar het Franse deel van Baskenland. Vervolgens staan er zeven wervelende etappes op het programma, die de renners uiteindelijk naar de majestueuze Puy de Dôme zullen brengen. Met zijn 14km lengte en een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% mogen de echte klimmers zich opmaken om de concurrentie een eerste keer af te matten.Eenmaal de top van deze legendarische berg is bereikt, is het op 10 juli tijd voor een welverdiende rustdag.

 

Week 2 van de Tour de France: klimmen in de Alpen

Vanaf de tweede week kunnen de klimgeiten onder de renners zich echt gaan uitleven. De eerste etappe in de Alpen finisht meteen op de legendarische Grand Colombier. En alsof dat nog niet genoeg is, staat de volgende dag een rit in het skioord Morzine op de planning. Met de Col de Joux-Plane krijgen de renners af te rekenen met een 11km lange Alpencol die bekendstaat als één van de zwaarste te zijn in de Alpen. Na de laatste Alpenrit die eindigt in Courchevel mogen de beentjes op 17 juli opnieuw even rusten.

 

Week 3 van de Tour de France: tijdrijden en klimmen

De slotweek van de Tour de France 2023 start met een individuele tijdrit in de Alpen. Hier kunnen de tijdritspecialisten die ook houden van wat klimwerk ongetwijfeld hun slag slaan. Op de voorlaatste dag van de Trou staat er nog een fikse bergetappe op de planning in de Vogezen. Gaan de Petit Ballon en Col du Platzerwasel beslissen wie op zondag 23 juli in Parijs de gele trui mag dragen? We zullen het zien.

 

Overzicht ritten in de Tour de France 2023 

Rittenschema Tour de France 2023

 

Begint de spanning al wat op te borrelen? Wij alvast wel! Als trotse sponsor van dsm-firmenich wensen we alle renners alvast heel veel succes.